Історія Свято-Миколаївського храму

Історія Свято-Миколаївського храму села Високопілля

Для людей Господь заснував на землі Церкву свою, яка е скарб всіх благ духовних. Вона , освічує, живить, лікує, клопоче про нас і примиряє нас з Богом, позбавляє від, подає надію і керує до безсмертного життя і до невимовно великих благ. Хто не тут особливої близькості до себе, той що розчулює серце, не заглушене і віри та благодаті Божої?

Господь дарував нам відраду — 200 років з дня освячення кам’яної Свято-Миколаївській Високопольської церкви Ось вже 200 років вона до покаяння, проповіддю Євангелія оповістив наш слух, несе Віру, Надію і Любов всім православним християнам. Всякий ювілей, а такий особливо, уважно на минуле і пережите, на ті працю і кінцевий результат, яким ми можемо виправдатися перед Богом і історією. Багатьом наше минуле, небезпідставно, представляється епохою похмурою і безпросвітною якщо на цей час поглядом віруючої людини, що ми побачимо велику кількість пронизаних світлом Христовим, ієрархів, священиків і мирян, що зуміли зберегти скарбницю духовного досвіду, проти гонінь. Під час тотального руйнування Православна Церква залишалася місцем, де людина могла вижити і зберегтися як людина, не зітліти, не руйнуватися не піти на поволі у лжепророків чужими шляхами до чужих цілей.

Центром духовного життя, гордістю і прикрасою сіла Високопілля. як в часи, так і тепер, православний Свято-Миколаївський храм. Він єдиний у Валківському районі витримав страшні лихоліття, що припали на долю всіх православних храмів нашої землі. Він приносить і приноситиме роду християнському духовні плоди, які з Божою допомогою наповнюватимуть наше життя сенсом і радістю Коли приходиш до храму, сотні людей довіряють Творцеві свої думки, печалі і радощі, а Господь велелюбно слухає їх молитви. Храм відкритий для всіх.

Метою написання моєї роботи було прослідити історію будівництва, становлення та розбудови Свято Миколаївського храму з часу виникнення у 1806 році по 1917 рік, прослідити діяльність Свято-Миколаївського храму в часи лихоліття, які розпочались за часи влади більшовиків з 1917року,особливо після закриття храму в страшному 1937 році, а також вивчити історію Відродження храму починаючи 1942 року коли знову діяльність Свято-Миколаївського храму було дозволено.

Під час роботи велика увага приділялась особам, які стояли на стражі великого призначення храму, як духовного центру просвітництва в селі Високопілля. Особам працею котрих храм будувався, розбудовувався, охоронявся від духовного безнрав’я та відроджувався, готувався до свого 200-річчя.